Delta Dunării - posibilităţi de promovare a ecoturismului   

Oportunitatile si punctele forte, aferente Deltei Dunarii, pentru dezvoltarea ecoturismului servesc drept baza in elaborarea si implementarea directiilor strategice destinate valorificarii potentialului turistic natural, dezvoltarii si promovarii ecoturismului ca sector al economiei la nivel national si regional.

In urma studiului experientei internationale au fost identificate unele practici ce tin de dezvoltarea si promovarea ecoturismului, viabile de implementat si in tara noastra :

1.Pastrarea formelor traditionale de utilizare a pamantului : terenuri arabile, livezi si vii, astfel echilibrandu-se folosirea resurselor naturale din cadrul ariilro naturale protejate si a celor cultivate

2.Dezvoltarea infrastructurii ecoturistice si a turismului rural, luand in considerare normele privind capacitatea fizica de primire a teritoriului si « pragul de toleranta », dar totodata evitarea constructiilor excesive, prin respectarea planurilor arhitecturale capabile sa pastreze armonia dintre mediul natural si dotarile arhitecturale.

3.Creaea cadrului institutional, destinat sa gestioneze si sa organizeze ariile naturale protejate in contextul cerintelor de dezvoltare si practicare a ecoturismului. In acest sens, mentionez experienta Ungariei, unde Comisia pentru Dezvoltare Durabila, prin functiile si activitatea sa, contribuie la sustinerea si dezvoltarea ecoturismului prin coordonarea programelor investitionale nationale si internationale in domeniu. In Romania, cadrul institutional este reprezentat de catre Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), care intretine acte de parteneriat intre sectorul de afaceri din turism si sectorul care are ca principala activitate conservarea naturii. In cadrul sectorului de  afaceri sunt inclusi tour-operatorii mici, specializati in aducerea de turisti din Europa de Vest in Romania, proprietarii de pensiuni si ghizii.

            Reusita acestei institutii consta in oferirea de avantaje ambelor parti : sectorului de afaceri si profesionistilor in conservarea naturii, pentru practicarea unui turism responsabil. AER actioneaza pe trei mari componente : cea de marketing, de certificare in ecoturism si de strategii si dezvoltare de produse ecoturistice. În plus, mai intervine contribuţia activă pentru conservarea naturii, sprijinirea comunităţii prin folosirea serviciilor locale, responsabilitatea faţă de comunitatea băştinaşă, satisfacerea turiştilor şi, în cele din urmă, marketingul corect.

4.Crearea unor colective de profesionişti pentru administrarea proprie a ariilor naturale protejate în scopul cercetării ştiinţifice a biodiversităţii, silviculturii, pescuitului, finanţării şi organizării activităţilor ecoturistice etc. Una dintre funcţiile prioritare ale administraţiei ariilor naturale protejate trebuie să fie reglementarea activităţilor turistice referitoare la :

-delimitarea accesului în parc pe regiuni şi monitorizarea eficientă a fluxului turistic;

-obligaţiile turiştilor pe tot parcursul excursiei în parc;

-activităţile permise şi restricţionate în zonele special amenajate de pe lângă cabane;

-utilizarea resurselor hidrografice în vederea scăldatului şi altor actiităţi ce pot genera impacturi de poluare a apelor;

-aplicarea amenzilor privind utilizarea ambarcaţiunilor în lacurile pentru pescuit şi agrement etc.

6.Atragerea investiţiilor şi implementarea unor programe de finanţare internatională, menite să sprijine consolidarea ariilor naturale protejate. Unele acţiuni comune de importanţă majoră sunt întreprinse în domeniul valorificării rezervaţiilor transfrontaliere, propuse încă prin Acordul „Delta Dunării şi zona inferioară a râului Prut”. Acţiunile Coridorul Verde al Dunării este un alt acord de cooperare în domeniul valorificării rezervaţiilor transfrontaliere, pus în aplicare de către România prin acţiuni de parteneriat cu Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova, care a creat o reţea ecologică de nivel regional în Lunca Dunării.

6.Implementarea managementului calităţii şi respectarea principiilor şi normelor de ospitalitate pentru asigrarea competitiităţii ofertelor ecoturistice. Potrivit experienţei României, sistemul de certificare în ecoturism este reprezentat de un document care atestă nivelul ridicat al serviciilor unui operator turistic, ce desfăşoară activităţi responsabile în mijlocul naturii, cu tururi de maximum 15 turişti, cu ghizi specializaţi pe zona respectivă. Unităţile turistice trebuie să includă maximum 25 de camere de cazare. Conservarea naturii trebuie să fie principiul de bază al activităţilor ecoturistice, operatorii nu trebuie să promoveze activităţi dăunatoare naturii.

7.Crearea şi menţinerea imaginii destinaţiilor ecoturistice la nivel internaţional prin participarea la târguri şi expoziţii naţionale şi internaţionale, precum şi promovarea destinaţiilor prin mass-media. Potrivit practicilor din Marea Britanie, Germania, Austria, Suedia, presa şi audiovizualul s-a dovedit a fi un mijloc eficient pentru informarea în masă a publicului despre potenţialul de primire al unei tări.

8.Elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare în domeniul ecoturismului. Merită de menţionat experienţa Poloniei. Prin intermediul Comitetului Regional pentru Dezvoltare Durabilă al Consiliului de Administraţie al Miniştrilor, înfiinţat încă în anul 1997, timp de 5 ani acesta reuşeşte să realizeze cinci proiecte naţionale de protecţie a diversităţii biologice, care au avut ca scop stimularea creării de rezervaţii ale biosferei transfrontaliere. Drept exemplu poate servi rezervaţia Tatra, situată la hotarul Poloniei cu Slovacia. Una din recentele strategii de dezvoltare adoptate de Polonia, a fost bazată pe cinci domenii esenţiale:

-infrastructură şi coordonare internaţională;

-activităţi economice şi populaţie;

-protecţie şi evaluare;

-educaţie şi promovare;

-suport pentru implementare.

9.Organizarea activităţilor de ecoturism prin desfăşurarea unor activităţi benefice sub forma unor excursii şi călătorii, în special cu scopul de a studia biodiversitatea. Călătoriile de aventură, participarea la unele lucrări biologice privind valorificarea şi protecţia spaţiilor verzi, precum şi la cultivarea plantelor medicinale/speciilor de plante, sunt elemente constitutive ale produselor ecoturistice oferite vizitatorilor, reprezentând practicile de dezvoltare a ecoturismului in Cehia.

            Ca urmare a studierii experienţei internaţionale a ţărilor în administrarea ecoturismului, constatăm că ariile protejate favorizează diversificarea afacerilor mici şi mijlocii pe plan economic şi permit asigurarea echităţii economico-sociale şi repartiţia echilibrată a veniturilor între mediul urban şi cel rural. Pentru realizarea acestor beneficii, Romania dispune şi de arii naturale şi de cadru legal în domeniul protecţiei mediului, fapt care serveşte drept bază a dezvoltării ecoturismului.

            Este important să se stabilească unele principii şi obiective privind dezvoltarea ecoturismului în crearea ofertei de turism receptor şi intern, stimularea intereselor antreprenoriale şi investiţionale în domeniu, acestea constituind un obiectiv categoric şi necondiţinat pentru dezvoltarea infrastructurii ecoturistice. Conştientizarea comunităţilor locale, din cadrul Deltei Dunării, privind beneficiile „de efect” trebuie să favorizeze dialogul social eficient între actorii interesaţi atât de conservarea biodiversităţii, cât şi de desfăşurarea activităţilor economice în domeniu.

 

Implementarea marketingului in dezvoltarea şi promovarea

 ecoturismului in Delta Dunarii

 

Ca una dintre cele mai tinere ramuri ale economiei naţionale, industria turismului naţional manifestă unele tendinţe pozitive, oferind noi avantaje pentru antreprenoriatul din domeniu şi din sectorul terţiar. Varietatea resurselor turistice naturale şi cultural-istorice disponibile constituie o motivaţie sigură în eforturile întreprinde privind dezvoltarea activităţilor ecoturistice.

            Cele mai atractive activităţi pentru diversificarea ofertei de ecoturism în Delta Dunării sunt expediţiile de aventurpă, pescuitul şi vânătoarea, urmate de studierea florei şi faunei terestrei, fotografierea şi ciclismul, plimbările cu ambarcaţiuni pe apă, activităţi ecvestre, studierea faunei în mediul acvatic. Alte activităţi sunt organizarea unor mese tradiţionale ecologice şi culesul fructelor.

            De asemenea se fac remarcate printre deficienţe, lipsa informării privind turismul ecologic şi facilităţile reduse pentru accesul în zonele turistice. Mediul înconjurător degradat constituie un imediment care, nemijlocit, contribuie la reducerea desfăşurării activităţii ecoturistice în Delta Dunării. De fapt, afacerile în domeniul ecoturismului implică şi alte lacune, precum lipsa unei imagini a zonei naturale ca destinaţie pentru o vacanţă ecoturistică şi depoluarea satelor, problemă economico-socială primordială în dezvoltarea ţării.

            Majoritatea normelor propuse în vederea creîrii produselor ecoturistice sunt acceptate şi marcate cu importanţă majoră. Acest fapt ne demonstrează nivelul înalt de conştientizare, de către respondenţi, a asigurării calităţii şi competitivităţii ofertelor ecoturistice, mai ales pentru crearea ofertei de turism receptor, supusă concurenţei internaţinale cu statele Uniunii Europene specializate, ca: Franţa, Italia, Polonia, Elveţia, având şi suficientă experienţă în activitatea de ecoturism.

            Agenţiile de turism sunt dispuse să investească în diverse proiecte ce ţin de crearea si promovarea ofertelor pentru turismul ecologic în Delta Dunării. Drept argument la răspunsul negativ al celorlalţi poate fi considerată insuficienţa mijloacelor financiare, survenită de rentabilitatea scăzută a afacerior în domeniul turismului pentru multe agenţii din România. Posibilităţile limitate de creditare şi parteneriat financiar din partea statului şi a băncilor comerciale reprezintă o bariera fundamentală privind investiţiile în domeniul ecoturismului în etapa actuală.

            În procesul de investigaţie practică, pentru elaborarea unui produs ecoturistic, se poate lua drept destinaţie spre exemplu Delta Dunării. Asadar se pot propune unele obiective de marketing ecoturistic pentru valificarea si promovarea Deltei Dunării, precum:

1.Promovarea activă pe piaţa regională în calitate de destinaţie ecoturistică;

2.Valorificarea non-poluantă a potenţialului ecoturistic din zonă;

3.Diversificarea economiei locale prin ecoturism.

            Produsul ecoturistic trebuie să fie clar definit, axat pe un set de servicii de satisfacere a necesităţilor consumatorilor cu un interes sporit faţă de valorile naturale, amatori de peisaje, cu o atitudine serioasă faţă de protecţia resurselor naturale şi nepoluarea acestora.

            Aşteptările călătorile în ariile naturale, printre care şi Delta Dunării, sunt: terenuri verzi amenajate, spaţii special dotate pentru agrementul ecoturistic specific, obiective ecologice accesibile şi trasee captivante spre acestea, precum şi cazarea confortabilă şi o alimentaţie naturistă.

            Strategia de extindere a produsului ecoturistic din Delta Dunării poate fi implementată în limita stabilită de indicatproo „pragului de toleranţă” al deltei, pentru a minimaliza impactul negativ asupra biodiversităţii şi culturii comunităţii-gazdă.

            Innoirea produsului ecoturistic s-ar putea realiza în mod ciclic, în concordanţă cu aspectele de uzură şi cu doleanţele consumatorilor, observate şi determinate pe parcursul prestaţiei perioadelor de planificare strategică (minim cinci ani).

            Preţurile la gama variată de servicii pot fi stabilite în conformitate cu politicile de reglementare a fluxului de vizitatori în aria protejată Delta Dunării. La stabilirea preţurilor, trebuie luaţi în considerare factorii ce vor determina competitivitatea produsului pe plan naţional şi internaţional: preţurile ofertelor ecoturistice în ţările concurente din Sud-Estul Europei, preţurile ofertei ecoturistice din destinaţiile naţionale concurente, diferenţierea tarifelor în funcţie de gradul de confort al unităţilor de cazare, alimentaţie şi al mijloacelor de transport.

            Specificul ecoturismului nu permite preţuri scăzute  în scopul penetrării pieţei turistice. Pentru menţinerea mediului natural şi ecologic la standardele prevăzute prin cadrul legal naţional şi internaţional, este important să atragem segmentul de turiţti cu putere de cumpărare medie şi înaltă. Strategia  preţului ridicat nu poate fi implementată în faza de lansare şi promovare a produsului ecoturistic, pe măsura ce turistul trebuie să beneficieze de oportunitatea de a cunoaşte „farmecul destinaţiei”. În plus, destinaţia necesită realizarea unui flux intens de turişti pentru a garanta recuperarea investiţiilor şi acumularea de fonduri pentru valorificarea resurselor ecoturistice disponibile. În cazul rzervării prealabile, preţurile înalte se pot practica pentru garantarea turiştilor privind disponibilitatea locurilor. Datorita caracterilui sezonier al produsului ecoturistic, pot fi implementate strategii de diferenţiere a preţului.

            Strategia diferenţierii preţului poate fi realizată şi în funcţie de segmentul de turişti – formatori ai cererii. Astfel, copiii, studenţii şi vizitatorii de o zi sunt încurajaţi să călătorească pe trasee excursioniste, inclusiv în grupuri mai mari de 20 de persoane sub îndrumarea unui ghid-instructor, la preţuri accesibile, aplicându-se tarife modeste.

            Stimularea vânzărilor prin politica de preţ poate fi realizată prin acordarea de beneficii şi de facilităţi pe trasee tematice, popasuri turistice, servicii adiţionale la preţuri accesibile.

            Comercializarea produsului ecoturistic din Delta Dunării trebuie să aibă la bază o segmentare clară a pieţei de consum cu interes sporit faţă de valorile naturii. Propun o divizare a pieţei de consum ecoturistic cu 7 „segmente de consum”, fundamentate pe motivele de călătorie şi pe potenţialul rezervaţiei de a asigura durabilitatea în afaceri. În funcţie de criteriul de segmentare propus, din categoria strategiilor de comercializare şi distribuţie, poate fi implementată strategia de specializare/adaptare pe clientelă.

            Totodată pentru fiecare categorie identificată, se impun câteva game specifice de servicii pentru a putea fi mai uşor percepute şi comercializate. Segmentele de consumatori trebuie stimulate spre consum în scopul echilibrării cererii, realizându-se, astfel, una din principiile necesităţii ale rezervaţiilor naturale : distribuirea în timp şi spaţiu a fluxurilor de vizitatori pentru diminuarea impactului antropogen asupra naturii. Pentru fiecare grup de vizitatori potenţiali trebuie să se stabilească modul de informare şi de organizare a excursiilor în cadrul destinaţiei ecoturistice.

            Promovarea activă a produsului ecoturistic, din cadrul rezervaţiei Delta Dunării este necesară pentru stimularea consumului printr-o informare corectă şi eficientă. Pentru aceasta se pot folosi atat publicitatea în mass-media cât şi acţiunile de Public Relation. Aceste măsuri vor conţine mesaje clare, însoţite de explicaţii priind valoarea ecoturismului pentru refacerea sănătăţii, precum şi genuri de activitate ce pot fi desfăţurate în cadrul destinaţiei ecoturistice.

            Specificul mixului de marketing ecoturistic presupune şi implementarea unor strategii privind gestiuniea eficientă a personalului în prestaţie, pentru a realiza „răspunsul eficient consumatorului” în preferinţele sale de consum.

            Una din contribuţiile practico-ştiinţifice ale acestui capitol constă în identificarea problemelor de dezvoltare a ecoturismului, precum:

-infrastructura ecoturistică slab dezvoltata şi motivaţiile reduse pentru investitorii străini;

-lipsa facilităţilor legale pentru iniţierea afacerilor ecoturistice;

-insuficienţa instruirii profesionale a prestatorilor de servicii ecoturistice şi rurale;

-imperfecţiunea sistemului informaţional privind potenţialul de dezvoltare a ecoturismului;

-colaborarea ineficientă a ONG-urilor, structurilor private, rezervaţiilor naturale şi comunităţilor locale;

-lipsa unor programe speciale pentru promovarea potenţialului ecoturistic din Delta Dunării;

-lipsa unor programe-suport, precum şi a unor investiţii în susţinerea rezervaţiei naturale Delta Dunării;

-devalorizarea mediului antropic şi cultural prin proximitatea destinaţiilor ecoturistice;

-lipsa unor norme destinate ghidării activităţilor de ecoturism;

-lipsa interesului din partea populaţiei-gazda, precum şi a autorităţilor locale privind iniţierea unor afaceri în domeniu;

-conştiinţa redusă privind valorificarea cadrului natural şi eficientizarea consumului de resurse naturale, care pot contitui valori importante în organizarea activităţii ecoturismului ş.a.

 

            În scopul realizării obiectivelor privind promovarea ecoturismului în Delta Dunării, se propun următoarele direcţii strategice:

1.Actualizarea şi completarea sistemului informaţional existent privind disponibilitatea resurselor naţionale ale Deltei Dunării pe un site specializat prin:

-crearea unui link

-antrenarea specialiştilor la studierea şi analiza potenţialului natural pentru colectarea informaţiei necesare;

-elaborarea unor sarcini la nivel de stat pentru administraţiile publice locale în vederea acumulării şi transmiterii informaţiilor necesare privind disponibilitatea şi localizarea resurselor naturale ce pot contribui la lansarea unor destinaşii ecoturistice;

-stimularea tineretului pentru culegerea şi cunoaşterea legendelor, tradiţiilor etc. prin iniţierea unor programe la nivel de şcoală şi liceu, cu scopul conştientizării importanţei valorilor naţionale pentru dezvoltarea turismului ca domeniu de activitate economică şi socială în plan strategic.

 

2.Dezvoltarea sistemelor electronice de distribuţie prin crearea liniilor electronice pentru comunicare şi informare. Sistemele electronice de distribuţie trebuie să permită accesul la rezervarea serviciilor ecoturistice şi la achiziţia biletelor de călătorie, ceea ce va produce următoarele efecte:

-minimalizarea cheltuielilor de timp pentru distribuţia informaţiilor;

-identificarea noilor segmente de consumatori ecoturistici;

-menţinerea şi creşterea volumului vânzărilor;

-apariţia unor posibilităţi de a reacţiona prompt şi flexibil atât la cerere cât şi la schimbările de comportament al consumatorilor.

 

3.Intensificarea eforturilor de marketing pentru informare şi publicitate privind activitatea de ecoturism. Publicitatea trebuie creată şi derulată având la bază aşa obiective, precum:

-crearea imaginii Deltei Dunării ca destinaţie ecoturistică de înaltă atractivitate;

-promovarea ecoturismului ca formă de turism durabil, cu contribuţii în dezvoltarea economică şi socială a ţării;

-atragerea de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii ecoturistice în cadrul ariilor naturale;

-atingerea unui grad de popularitate a destinaţiilor ecoturistice la nivel naţional şi internaţional, precum şi menţinerea acestuia în plan strategic;

-raţionalizarea bugetului prin repartiţia echilibrată a cheltuielilor de publicitate prin intermediul mass-media.

            Mesajele publicitare pentru promovarea pachetelor ecoturistice complexe trebuie să se bazeze pe trei argumente-cheie pentru a influenţa decizia de cumpărare a consumatorilor: preţ, conţinut şi imaginea de marcă. Individualizarea şi personificarea ariilor naturale ca destinaţii ecoturistice trebuie sa fie realizate prin atribuirea imaginii de marcă a acestora.

 

4.Participarea la diverse expoziţii, burse, târguri, festivaluri, conferinţe, forumuri de profil. Pentru realizarea obiectivelor ce ţin de dezvoltarea şi promovarea ecoturismului în Delta Dunării, este necesară organizarea unei expoziţii specializate, cu participarea atât a ţărilor cu o experienţă bogată în domeniu, cât şi a celor aflate în etapa de iniţiere a activităţii de ecoturism. Acest fapt va permite preluarea experienţelor internaţionale în amenajarea ariilor naturale protejate, crearea parcurilor naţionale şi promovarea acestora ca destinaţii ecoturistice.

 

5.Poziţionarea produsului ecoturistic pe segmente de consumatori. În acest scop, este necesară diversificarea resurselor peisagistice pentru odihna şi recreere. Amenajarea destinaţiilor pentru diversificarea ofertelor trebuie realizată în baza studiului şi a consultanţei de specialitate atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

 

6.Colaborarea şi realizarea parteneriatului în formarea şi executarea bugetelor de promovare instituţională a activităţilor de ecoturism. Bugetele campaniilor de publicitate, destinate promovării destinaţiilor ecoturistice, trebuie elaborate şi realizate în comun acord cu toţi „actorii” pieţei ecoturistice – beneficiari în urma comercializării produselor respective.

 

7.Simplificarea formalităţilor, reducerea taxelor şi a barierelor de intrare în ţară, fapt care va genera intensificarea circulaţiei turistice şi va stimula consumul în cadrul destinaţiei ecoturistice.

            Implementarea strategiilor de ecomarketing turistic, cu suportul cunoştinţelor experienţei internaţionale în dezvoltarea şi promovarea ecoturismului, poate să aducă rezultate durabile într-un termen foarte scurt, ceea ce este necesar pentru creaea imaginii Deltei Dunării, ca destinaţie în turismul internaţional, cu potenţial pentru practicarea formei turismului verde.